İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİ KIDEM TAZMİNAT ALABİLİR Mİ

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİ KIDEM TAZMİNAT ALABİLİR Mİ

 

İşyerinden, kıdem tazminatını alarak iş akdini sonlandırmak isteyen işçinin mutlaka İş Kanunu kapsamında haklı bir gerekçesi olması gerekmektedir. İş Kanunu kapsamında haklı bir gerekçesi olmadan KENDİ İSTEĞİ İLE İŞTEN AYRILAN(İSTİFA EDEN) İŞÇİYE KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEZ. Ancak; işçi haklı bir nedene dayanarak işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI

 

İşçinin, İSTİFA EDEREK İŞTEN KENDİ İSTEĞİ İLE AYRILDIĞINDA KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ için 3 şartı sağlıyor olması gerekmektedir. Bu şartlardan birincisi işçinin kıdem süresinin en az 1 yıl olmasıdır. Bu şartlardan ikincisi İş Kanununa tabi olarak çalışmasıdır. Bu şartlardan üçüncüsü ise İSTİFA EDEREK İŞTEN KENDİ İSTEĞİ İLE AYRILAN İŞÇİNİN İş Kanunu kapsamında haklı bir gerekçesinin bulunmasıdır.

 

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINA ESAS ÇALIŞMA SÜRESİ NASIL HESAPLANIR

 

İŞTEN KENDİ İSTEĞİ İLE AYRILAN, İSTİFA EDEN İŞÇİNİN, kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için gerekli olan bir yıllık sürenin hesabında işçinin daha önceki fasılalı çalışmaları da dikkate alınacaktır. Şöyle ki; aynı işverene ait işyerinde çalışılan süre için kıdem tazminatı ödemesi yapılmamış ise, bu süre aynı işverende geçen sonraki hizmet süresine eklenecek ve kıdem tazminatı bu süre üzerinden hesaplanacaktır.   

 

İstifa ederek işten kendi isteği ile ayrılan işçilerin, hizmet sürelerinin birleştirilmesi için mutlaka her bir fesih şeklinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir.

 

ÇALIŞMA KOŞULLARINDA ESASLI DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE İŞTEN İSTİFA EDEREK AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI

 

İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

Çalışma şartlarındaki esaslı değişikliği işçi kabul etmek zorunda değildir. İşveren tarafından; bu değişikliğe zorlanması durumunda, işçi; iş akdini haklı fesih ederek işten ayrıldığında, diğer şartları da sağlıyorsa kıdem tazminatı alabilecektir.  

 

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEĞİ DURUMLAR

 

Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

 

İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa, istifa ederek işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alabilecektir.

 

EVLİLİK SEBEBİYLE İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI

 

Evlilik sebebiyle işten ayrılan işçinin tazminat alabilmesi için bazı şartlar vardır. Evlilik gerekçesi ile işten istifa ederek ayrılan işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için mutlaka kadın işçi olması gerekmektedir. Erkek işçilerin evlilik gerekçesi ile işten ayrılarak kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır.

 

Evlilik gerekçesi ile işten ayrılarak tazminat almak isteyen kadın işçinin aynı işyerinde en az bir yıllık çalışması bulunmalıdır.

 

Evlilik gerekçesi ile işten ayrılarak tazminat almak isteyen kadın işçinin, resmi nikâh tarihi itibari ile bir yıl içerisinde evlilik gerekçesi ile işten ayrıldığını işverene bildirmesi gerekmektedir.

 

ASKERLİK SEBEBİYLE İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI

 

Zorunlu askerlik vazifesini yapmak için işten ayrılan işçi diğer şartları da sağlaması durumunda kıdem tazminatı alabilecektir. İşçi, sülüs kâğıdı kendisine ulaştığı tarih itibari ile işyerine müracaat edebilecektir. Askerlik sebebiyle İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI alabilmesi için en az bir yıllık çalışmasının olması gerekmektedir.

 

İçindekiler Tablosu

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİ KIDEM TAZMİNAT ALABİLİR Mİ 1

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI 1

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINA ESAS ÇALIŞMA SÜRESİ NASIL HESAPLANIR   1

ÇALIŞMA KOŞULLARINDA ESASLI DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE İŞTEN İSTİFA EDEREK AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI 1

İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEĞİ DURUMLAR. 2

EVLİLİK SEBEBİYLE İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI 3

ASKERLİK SEBEBİYLE İSTİFA EDEREK İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI 4

 

 

 

 

 


WhatsApp
Hemen Ara