İŞÇİ HAKLARI ÜCRETSİZ DANIŞMA HATTI

İŞÇİ HAKLARI ÜCRETSİZ DANIŞMA HATTI

 

İşçinin, iş kanunu kapsamında düzenlenmiş birçok hakkı bulunmaktadır. İşçi olarak çalışanların hak kaybına uğramamak için mutlaka işçi hakları konusunda bilgi sahibi olması gerekir. İşçi hakları konusunda bilgi sahibi olmayan işçiler, işyerinde haksızlıklara maruz kalabilir. İşçi haklarını bilmek, çalışma hayatınızın daha düzenli bir şekilde ilerlemesine ve sonuçlanmasına yardımcı olur.

 

İşçi hakları, alanında uzman işçi avukatları tarafından iş kanunu uyarınca yorumlanmaktadır. Siz de işçi olarak haklarınızı bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız mutlaka www.sahhukuk.com.tr web sitesi üzerinden Whatsapp yoluyla iş hukuku avukatlarımıza danışabilir ya da 0554 181 04 00 numaralı hat üzerinden işçi hakları avukatlarımızı arayabilirsiniz. İşçi haklarına örnek vermek gerekirse; işçinin kıdem tazminatı hakkı, işçinin ihbar tazminatı hakkı, işçinin eşit davranma hakkı, İşçinin ücret hakkı, İşçinin fazla çalışma ücreti hakkı, İşçinin resmi tatil çalışması ücreti hakkı, İşçinin hafta tatili çalışması hakkı, İşçinin yıllık izin hakkı vs.

 

İŞÇİ HAKLARI AVUKATI KİMDİR

 

İşçi hakları avukatı, iş davalarının tüm sürecine hâkim, kanun ve mahkeme kararlarını yakından takip eden, ağırlıklı olarak iş hukuku alanında çalışan ve bu alanda kendisini geliştirmiş olan avukata denir. Özel olarak işçi hakları avukatı ya da ceza avukatı diye bir meslek dalı bulunmamaktadır. Avukat mesleğini icra eden bir avukat, hukukun tüm alanlarında avukatlık yapabilir.

 

İşçi Hakları Avukatı; iş davalarınızla ilgili olarak tarafı olduğunuz yargılamalarda, tüm süre boyunca haklarınızı sonuna kadar savunan ve bu süreçte size hukuki olarak destek olan avukattır. İstanbul’da bulunan ve alanında uzman olan işçi hakları avukatlarımıza Whatsapp üzerinden online olarak danışarak veyahut doğrudan telefon ile arayarak ulaşabilirsiniz.  

 

Ş.A.H HUKUK BÜROSU bünyesinde faaliyet göstermekte olan uzman işçi hakları avukatları, bu alanda kendilerini oldukça geliştirmiştir. Bu durumu, kendilerine danıştığınız ilk anda anlamaktasınız.

 

Sizin de iş hukuku alanında bir sorunuz var ise, ya da tarafı olduğunuz bir iş davanız var ise mutlaka Ş.A.H HUKUK BÜROSU bünyesindeki işçi hakları avukatlarına danışmalısınız. İşçi hakları avukatlarımız, sizi detaylıca dinledikten sonra yargılama süreçleri ile ilgili gerekli tüm bilgilendirmeyi size yapacaktır.

 

Hukuk büromuz, işçi hakları avukatı olarak tüm Türkiye’de hizmet vermektedir. Ayrıca; İstanbul’un tüm ilçelerinde, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu vs. avukatlık hizmeti vermektedir.

 

İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA HATTI İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA HATTI : Ş.A.H HUKUK BÜROSU

Telefon                                           : 0554 181 04 00

Adres                                             : Osmaniye Mahallesi, İncirli Çıkmazı Sk., No:3/23, Bakırköy/İSTANBUL

Mail                                                : istanbulsahhukuk@gmail.com

Hizmet Alanları                               : İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA HATTI

 

İçindekiler Tablosu

İŞÇİ HAKLARI ÜCRETSİZ DANIŞMA HATTI 1

İŞÇİ HAKLARI AVUKATI KİMDİR. 1

İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA HATTI İLETİŞİM BİLGİLERİ 1

İŞÇİ HAKKI - EŞİT DAVRANMA HAKKI 2

İŞÇİNİN FAZLA MESAİ ÜCRETİ HAKKI 2

İŞÇİNİN ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA HAKLARI 3

İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HAKKI 3

İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI 4

 

İŞÇİ HAKKI - EŞİT DAVRANMA HAKKI

 

İşçi hakları olarak; İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.

 

İşçi hakları olarak, İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.

 

İşçi hakları olarak, İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.

 

İşçi hakları olarak, Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.

 

İşçi hakları olarak, İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.

 

İşçi hakları olarak, İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır.

 

İŞÇİNİN FAZLA MESAİ ÜCRETİ HAKKI

 

İşçi hakları kapsamında; Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

 

İşçi hakları kapsamında; Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

 

İşçi hakları kapsamında; Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.

 

İşçi hakları kapsamında; Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

 

İşçi hakları kapsamında, İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

 

63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.

 

İşçi hakları kapsamında, Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.

 

İşçi hakları kapsamında; Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.

 

İşçi hakları kapsamında; (Ek fıkra: 10/9/2014-6552/4 md.) Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

 

İşçi hakları kapsamında; (Ek fıkra: 10/9/2014-6552/4 md.) Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâllerde haftalık otuz yedi buçuk saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.

 

İşçi hakları kapsamında; Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.

 

İŞÇİNİN ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA HAKLARI

 

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.

 

İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HAKKI

 

Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

 

İşçi hakları kapsamında; Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Şu kadar ki;

 

Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,

(Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,

 

Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

 

İşçi hakları kapsamında; Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

 

İşçi hakları kapsamında; Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir.

 

İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI

 

İşçi hakları olarak; İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

 

İşçi hakları kapsamında; Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

 

İşçi hakları kapsamında; Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

 

İşçi hakları kapsamında; İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

 

Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

 

Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

 

Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

 

Az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.

 

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

 

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

 


WhatsApp
Hemen Ara