İŞÇİ HAKLARI, İŞÇİ AVUKATI, İŞ HUKUKU AVUKATI

İŞÇİ HAKLARI, İŞÇİ AVUKATI, İŞ HUKUKU AVUKATI

 

İşçinin, iş kanunu kapsamında düzenlenmiş birçok hakkı bulunmaktadır. İşçi olarak çalışanların hak kaybına uğramamak için mutlaka İŞÇİ HAKLARI konusunda bilgi sahibi olması gerekir. İŞÇİ HAKLARI konusunda bilgi sahibi olmayan işçiler, işyerinde haksızlıklara maruz kalabilir. İŞÇİ HAKLARINI bilmek, çalışma hayatınızın daha düzenli bir şekilde ilerlemesine ve sonuçlanmasına yardımcı olur.

 

İŞÇİ HAKLARI, alanında uzman İŞÇİ AVUKATLARI tarafından iş kanunu uyarınca yorumlanmaktadır. Siz de işçi olarak haklarınızı bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız mutlaka www.sahhukuk.com.tr web sitesi üzerinden Whatsapp yoluyla İŞ HUKUKU AVUKATLARIMIZA danışabilir ya da 0554 181 04 00 numaralı hat üzerinden İŞÇİ HAKLARI avukatlarımızı arayabilirsiniz.

İŞÇİ HAKLARINA örnek vermek gerekirse;

 

İşçinin kıdem tazminatı hakkı,

İşçinin ihbar tazminatı hakkı,

İşçinin eşit davranma hakkı,

İşçinin ücret hakkı,

İşçinin fazla çalışma ücreti hakkı,

İşçinin resmi tatil çalışması ücreti hakkı,

İşçinin hafta tatili çalışması hakkı,

İşçinin yıllık izin hakkı,

İşçinin ücretsiz izin hakkı,

İşçinin genel tatil çalışması hakkı,

İşçinin ara dinlenme hakkı,

Askere giden işçinin hakları,

Evlenen işçinin hakları,

Emekli olan işçinin hakları,

Sigortasız çalışan işçinin hakları,

Elden ücret alan işçinin hakları,

Sigorta primleri eksik yatırılan işçinin hakları,

Mesai ücretleri ödenmeyen işçinin hakları

İşsizlik ödeneği alma hakkı,

İşçinin işe iade hakkı,

İşçinin görevi dışında çalıştırılamaması hakkı,

İşçinin iş sağlığı ve güvenliğine uygun çalıştırılması hakkı,

İşçinin çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapılamayacağı hakkı vs.

 

İŞÇİ HAKLARI AVUKATI KİMDİR

 

İŞÇİ HAKLARI AVUKATI, iş davalarının tüm sürecine hâkim, kanun ve mahkeme kararlarını yakından takip eden, ağırlıklı olarak iş hukuku alanında çalışan ve bu alanda kendisini geliştirmiş olan avukata denir. Özel olarak İŞÇİ HAKLARI AVUKATI ya da ceza avukatı diye bir meslek dalı bulunmamaktadır. Avukat mesleğini icra eden bir avukat, hukukun tüm alanlarında avukatlık yapabilir.

 

İŞÇİ HAKLARI AVUKATI; iş davalarınızla ilgili olarak tarafı olduğunuz yargılamalarda, tüm süre boyunca haklarınızı sonuna kadar savunan ve bu süreçte size hukuki olarak destek olan avukattır. İstanbul’da bulunan ve alanında uzman olan işçi hakları avukatlarımıza Whatsapp üzerinden online olarak danışarak veyahut doğrudan telefon ile arayarak ulaşabilirsiniz.  

 

ŞAH HUKUK BÜROSU bünyesinde faaliyet göstermekte olan uzman İŞÇİ HAKLARI avukatları, bu alanda kendilerini oldukça geliştirmiştir. Bu durumu, kendilerine danıştığınız ilk anda anlamaktasınız.

 

Sizin de iş hukuku alanında bir sorunuz var ise, ya da tarafı olduğunuz bir iş davanız var ise mutlaka ŞAH HUKUK BÜROSU bünyesindeki İŞÇİ HAKLARI avukatlarına danışmalısınız. İŞÇİ HAKLARI AVUKATLARIMIZ, sizi detaylıca dinledikten sonra yargılama süreçleri ile ilgili gerekli tüm bilgilendirmeyi size yapacaktır.

 

Hukuk büromuz, İŞÇİ HAKLARI AVUKATI olarak tüm Türkiye’de hizmet vermektedir. Ayrıca; İstanbul’un tüm ilçelerinde, Adalar işçi avukatı, Arnavutköy işçi avukatı, Ataşehir işçi avukatı, Avcılar işçi avukatı, Bağcılar işçi avukatı, Bahçelievler işçi avukatı, Bakırköy işçi avukatı, Başakşehir işçi avukatı, Bayrampaşa işçi avukatı, Beşiktaş işçi avukatı, Beylikdüzü işçi avukatı, Beyoğlu işçi avukatı, Büyükçekmece işçi avukatı, Beykoz işçi avukatı, Çatalca işçi avukatı, Çekmeköy işçi avukatı, Esenler işçi avukatı, Esenyurt işçi avukatı, Eyüp işçi avukatı, Fatih işçi avukatı, Gaziosmanpaşa işçi avukatı, Güngören işçi avukatı, Kadıköy işçi avukatı, Kağıthane işçi avukatı, Kartal işçi avukatı, Küçükçekmece işçi avukatı, Maltepe işçi avukatı, Pendik işçi avukatı, Sancaktepe işçi avukatı, Sarıyer işçi avukatı, Silivri işçi avukatı, Sultanbeyli işçi avukatı, Sultangazi işçi avukatı, Şile işçi avukatı, Şişli işçi avukatı, Tuzla işçi avukatı, Ümraniye işçi avukatı, Üsküdar işçi avukatı, Zeytinburnu işçi avukatı vs. avukatlık hizmeti vermektedir.

 

İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA HATTI İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA               : ŞAH HUKUK DANIŞMANLIK

Telefon                                   : 0554 181 04 00

Adres                                     : Osmaniye Mahallesi, İncirli Çıkmazı Sk., No:3/23, Bakırköy/İSTANBUL

Mail                                        : istanbulsahhukuk@gmail.com

Hizmet Alanları                      : İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA HATTI

 

İŞÇİ HAKKI - EŞİT DAVRANMA HAKKI

 

İŞÇİ HAKLARI olarak; İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.

 

İŞÇİ HAKLARI olarak, İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.

 

İŞÇİ HAKLARI olarak, İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.

 

İŞÇİ HAKLARI olarak, Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.

 

İŞÇİ HAKLARI olarak, İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.

 

İŞÇİ HAKLARI olarak, İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır.

 

İŞÇİNİN FAZLA MESAİ ÜCRETİ HAKKI

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırk beş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dâhilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş yükseltilmesiyle ödenir.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında, İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında, Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamaz.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; (Ek fıkra: 10/9/2014-6552/4 md.) Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; (Ek fıkra: 10/9/2014-6552/4 md.) Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâllerde haftalık otuz yedi buçuk saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.

 

İŞÇİNİN ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA HAKLARI

 

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.

 

İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HAKKI

 

Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

 

İşçi hakları kapsamında; Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Şu kadar ki;

 

Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,

(Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,

 

Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir.

 

İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI

 

İŞÇİ HAKLARI olarak; İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

 

İŞÇİ HAKLARI kapsamında; İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

 

Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

 

Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

 

Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

 

Az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.

 

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

 

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

 

İŞ HUKUKU VE İŞÇİ HAKLARI

 

İstanbul’da avukatlık bürosu olarak faaliyet göstermekte olan ŞAH HUKUK BÜROSU avukatları, iş hukuku ve işçi hakları konusunda kendilerini oldukça geliştirmiştir. Sürekli değişen kanun metinleri ve güncellenen Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemesi kararları, Şah Hukuk ve Danışmanlık bünyesinde faaliyet göstermekte olan her biri birbirinden değerli ve tecrübeli avukatları tarafından yakından takip edilmektedir. Bu sayede; müvekkillerimizin ilerde yaşayabileceği tüm risk ve olumsuz durumlar öncesinde öngörülebilmekte ve yeterli düzeyde bu olumsuz durumlara öncesinde karşı önlem alınabilmektedir.

 

İstanbul avukatlık bürosu olarak ŞAH HUKUK BÜROSU hem işçi hem de işveren olan tüm müvekkillerinin haklarını titizlik ile korumaktadır. İŞ HUKUKU VE İŞÇİ HAKLARI konusunda özellikle işverenlere çok yükümlülük düşmektedir. Gerek işyerinde işçilerin çalışma şartlarının sağlanması gerekse de işyerinde; iş kazaları, meslek hastalıkları gibi olumsuz vakaların yaşanmaması için İş Sağlığı ve Güvenliğinin alınması noktasında işverene ciddi bir sorumluluk yüklenmiştir.

 

İŞ HUKUKU VE İŞÇİ HAKLARI kapsamında işveren ile işçi arasında imzalanan iş sözleşmesi ile işçi – işveren ilişkisi başlar. İSTANBUL İŞ HUKUKU AVUKATLARI tarafından hazırlanan iş sözleşmeleri çok önemlidir. İş sözleşmelerinde çalışma şartlarına ilişkin tüm hususlar bulunmaktadır. İş sözleşmesi imzalanmadan önce İşçi Hakları alanında çalışan uzman bir iş hukuku avukatına mutlaka danışılmasını tavsiye etmekteyiz. Biz de gerek işveren gerekse de işçi olan müvekkillerimize iş sözleşmelerinin hazırlanması ve imzalanması hususlarında hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

 

İŞ HUKUKU AVUKATI KİMDİR

 

İŞ HUKUKU AVUKATI; işveren ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenleyen hukuk alanında çalışan avukattır.

 

İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları konu alan iş hukuku alanda hak kaybına uğramamak ve yasal sürecin doğru bir şekilde yürütülmesini ve sonuçlanmasını sağlamak için İŞÇİ HAKLARI alanında uzman bir İşçi avukatı ile çalışmanız yararınıza olacaktır.

 

İŞ HUKUKU AVUKATI, en başta İŞÇİ HAKLARI konusunda tecrübeli ve yargılama süreçlerine hâkim olmalıdır. İŞ HUKUKU AVUKATI, işçinin iş akdinin feshi sürecinden itibaren, işçinin/işverenin tazminatlarının alınmasına kadar ki hukuki süreci yönetir. Bu süreç kapsamında, önce işçinin iş akdinin haklı feshi ihtarnamesi çekilir. Daha sonraki süreçte ise; arabuluculuk başvurusu ile dava şartı yerine getirilmiş olur.

 

Arabuluculuk aşamasında taraflar arasında bir anlaşma sağlanamazsa, bu takdirde iş hukuku avukatı tarafından iş davası açılır ve tüm hukuki süreç yargılama tamamlanıncaya kadar takip edilir.

 

İşçi/işveren İş akdini sonlandırmadan önce mutlaka bir İŞÇİ AVUKATI ile görüşmeli ve fesih sürecinin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bilgi almalıdır. Aksi takdirde hak kaybına uğrama riski ile karşı karşıya kalabilir.

 

Hukuk büromuz, İŞ HUKUKU VE İŞÇİ HAKLARI AVUKATI olarak tüm Türkiye’de hizmet vermektedir. Ayrıca; İstanbul’un tüm ilçelerinde, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu vs. avukatlık hizmeti vermektedir.

 

İŞ HUKUKU AVUKATI NEREDEN BULABİLİRİM

 

İŞÇİ HAKLARI VE İŞ HUKUKU konuları için çalışacağınız İŞÇİ AVUKATININ mutlaka İş Kanununa hâkim olması gerekmektedir. Sadece iş kanunu her durumu çözmek için yeterli olmayabiliyor. İşçi avukatının aynı zamanda Yargıtay ve İstinaf kararlarını da takip etmesi gerekmektedir.

 

İŞÇİ AVUKATI bulmak için www.sahhukuk.com.tr adlı kurumsal web sitesini kullanabilirsiniz. Avukata Sor, sitesi üzerinden önce işçi hakları konusunda danışmanlık alabilir, daha sonra davanızın takip edilmesi için iş hukuku avukatı bulabilirsiniz.

 

İSTANBULDA BULUNAN EN İYİ İŞÇİ AVUKATLARINA 0554 181 04 00 numaralı telefonu arayarak ulaşabilirsiniz. 

 

İŞ DAVASININ KONUSUNU NE OLUŞTURMAKTADIR

 

Bu davada işçi, İşçi hakları olan kıdem tazminatı alacağını, İşçi hakları olan ihbar tazminatı alacağını, İşçi hakları olan fazla mesai ücreti alacağını, İşçi hakları olan yıllık ücretli izin alacağını, İşçi hakları olan resmi tatil çalışması alacağını, İşçi hakları olan maaş alacağını, İşçi hakları olan hafta tatili alacağını vs. talep konusu yapabilir.

 

İŞ HUKUKU AVUKATI TARAFINDAN AÇILAN DAVA NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR

 

Başvurucu vekili tarafından Arabuluculuk Daire Başkanlığına yapılan başvuru neticesinde bir avukat arabulucu görevlendirilir. Avukat arabulucu tarafından hem başvurucu vekili hem de karşı taraf ile ortak bir toplantı günü belirlenir.

 

Gerçekleştirilen bu toplantıda; taraflar arasındaki uyuşmazlık konuları konuşulur ve çözümlenmeye çalışılır. Bu toplantı neticesinde çözümlenen ve anlaşmaya varılan hususlar tekrar dava konusu yapılamaz.

 

Ancak; taraflar arasında gerçekleştirilen bu toplantıda anlaşma sağlanmaz ise; tüm bu uyuşmazlık konuları, dava açılarak, yargılama neticesinde çözüme kavuşturulacaktır. Arabuluculuk sürecinde bir iş hukuku avukatı tarafından temsil edilmeniz özellikle tazminatlarınız konusunda hak kaybına uğramamanız açısından çok önemlidir.

 

İşçi hakları avukatı tarafından iş mahkemesinde açılan iş davası, bulunduğu il ve mahkemeye göre değişmekle birlikte, İstinaf ve Yargıtay aşamalarını saymaz isek ortalama 1 sene sürecektir. İş mahkemeleri neticesinde verilecek olan karar, duruma göre İstinaf ve Yargıtay incelemesine tabi bir karar olduğunda, taraflardan birisinin talep etmesi halinde karar, taşınacak olan üst derece yargı mercilerinde tekrardan incelenme imkanı bulacaktır.

 

İSTANBUL İŞ HUKUKU AVUKATI İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

İSTANBUL İŞÇİ AVUKATI : ŞAH HUKUK DANIŞMANLIK

Telefon                              : 0554 181 04 00

Adres                                 : Osmaniye Mahallesi, İncirli Çıkmazı Sk., No:3/23, Bakırköy/İSTANBUL

Mail                                    : istanbulsahhukuk@gmail.com

Hizmet Alanları                    : İş Hukuku Davaları - İşçi Hakları - İş Mahkemesi Avukatı

 

İçindekiler Tablosu

İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA, İŞÇİ AVUKATI, ŞAH HUKUK BÜROSU. 1

İşçinin kıdem tazminatı hakkı, 1

İşçinin ihbar tazminatı hakkı, 1

İşçinin eşit davranma hakkı, 1

İşçinin ücret hakkı, 1

İşçinin fazla çalışma ücreti hakkı, 1

İşçinin resmi tatil çalışması ücreti hakkı, 1

İşçinin hafta tatili çalışması hakkı, 1

İşçinin yıllık izin hakkı, 1

İşçinin ücretsiz izin hakkı, 1

İşçinin genel tatil çalışması hakkı, 1

İşçinin ara dinlenme hakkı, 1

Askere giden işçinin hakları, 1

Evlenen işçinin hakları, 1

Emekli olan işçinin hakları, 1

Sigortasız çalışan işçinin hakları, 2

Elden ücret alan işçinin hakları, 2

Sigorta primleri eksik yatırılan işçinin hakları, 2

Mesai ücretleri ödenmeyen işçinin hakları 2

İşsizlik ödeneği alma hakkı, 2

İşçinin işe iade hakkı, 2

İşçinin görevi dışında çalıştırılamaması hakkı, 2

İşçinin iş sağlığı ve güvenliğine uygun çalıştırılması hakkı, 2

İşçinin çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapılamayacağı hakkı vs. 2

İŞÇİ HAKLARI AVUKATI KİMDİR. 2

İŞÇİ HAKLARI DANIŞMA HATTI İLETİŞİM BİLGİLERİ 3

İŞÇİ HAKKI - EŞİT DAVRANMA HAKKI 3

İŞÇİNİN FAZLA MESAİ ÜCRETİ HAKKI 3

İŞÇİNİN ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA HAKLARI 4

İŞÇİNİN HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HAKKI 4

İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI 5

İŞ HUKUKU VE İŞÇİ HAKLARI 5

İŞ HUKUKU AVUKATI KİMDİR. 6

İŞ HUKUKU AVUKATI NEREDEN BULABİLİRİM. 6

İŞ DAVASININ KONUSUNU NE OLUŞTURMAKTADIR. 7

İŞ HUKUKU AVUKATI TARAFINDAN AÇILAN DAVA NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR. 7

İSTANBUL İŞ HUKUKU AVUKATI İLETİŞİM BİLGİLERİ 7

İŞ HUKUKUNDA İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI 9

İŞÇİ/İŞVEREN AÇISINDAN İHBAR TAZMİNATI HAKLARI 9

 

İŞ HUKUKUNDA İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI

 

Önemle belirtmek gerekmektedir ki; iş hukukunda, işçi, kendi isteği ile haklı bir gerekçesi olmadan istifa ederek işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanamaz.

1475 Sayılı kanun madde 14 kapsamında çalışanlara belirli şartlar dâhilinde kıdem tazminatı ödenmelidir. Buna göre;

Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması,

İş sözleşmesinin işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle fesih edilmesi,

İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle fesih edilmesi,

Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile evlenme tarihi itibariyle 1 yıl içinde başvurması şartıyla,

Askerlik görevi nedeni ile işten ayrılmalarda,

Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,

İşçinin ölümü nedeni ile iş sözleşmesinin feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmelidir.

Ayrıca; işçinin fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, sigortasız çalıştırılması, sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmaması, ELDEN ÖDEME yapılması, işyerinde mobing uygulanması vs. sebepler, işçiye iş akdini haklı neden ile fesih imkânı sunar. Bu şartların gerçekleşip gerçekleşmediği veya hukuki ispat araçları konusunda yargılama aşamasında sorun yaşamamak adına uzman bir iş davası avukatı ile görüşmeniz çok faydalı olacaktır.

 

İŞÇİ/İŞVEREN AÇISINDAN İHBAR TAZMİNATI HAKLARI

 

İş hukukunda; İhbar tazminatı, işverenin haklı bir gerekçesi olmaksızın ve ihbar öneli kullandırmaksızın işçiyi işten çıkarttığı durumlarda, işveren tarafından işçiye ödenmesi gereken veya işçinin haklı bir gerekçesi yok iken ve işverene bildirimde bulunmadan işten ayrıldığı takdirde işçi tarafından işverene ödenmesi gereken tazminat kalemidir.

İşçi hukukunda, Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri;

İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.


WhatsApp
Hemen Ara